Oud en Nieuw

 Hier vind je downloads en tips die bij het thema Oud en Nieuw gebruikt kunnen worden.Tips & Tricks

Vertellen over de vakantie (werkvormen)
(de downloads bij deze werkvormen zijn speciaal ontworpen voor terugkeer ná de kerstvakantie, opzoek naar algemene downloads? Klik dan hier.)


* In de vakantie
Zet de leerlingen in een kring en zorg dat er een stoel minder is dan het aantal leerlingen. De leerling zonder stoel staat in het midden van de kring en zegt: "In de vakantie.."
Dezelfde leerling maakt de zin af met iets wat deze leerling in de vakantie gedaan heeft, bijvoorbeeld ".. aten we bij opa en oma met Kerst." Alle leerlingen die dit ook hebben gedaan staan op en zoeken een nieuwe stoel. Er blijft weer één leerling over en zo begint het opnieuw.

* Vakantie bingo
Bij deze werkvorm lopen de leerlingen door de klas en gaan ze in gesprek met een klasgenootje over de vakantie. Ze vertellen elkaar kort en bondig wat ze hebben gedaan en/of beleefd. 
TIP!: zet een timer aan op het bord om aan te geven hoeveel tijd de leerlingen hebben per ronde. 
Na een aantal rondes gaan de leerlingen weer op hun plek zitten, is er iemand die bingo heeft?
Deze werkvorm is ook toe te passen in de standaard verhalenkring, waarbij leerlingen 1 voor 1 hun vakantieverhaal vertellen. 

Bij deze werkvorm hoort een bingokaart.
Klik hier om deze te downloaden. De bingokaart is beschikbaar met alleen plaatjes, alleen woorden of allebei.


* Vind iemand die.....
Deze werkvorm lijkt een beetje op de vakantie bingo, maar is toch net een beetje anders. Leerlingen krijgen een blad waarop allemaal vakantie activiteiten staan. 
De leerlingen lopen door de klas en gaan in gesprek met een klasgenoot. Ze vertellen elkaar kort en bondig wat ze hebben gedaan en/of beleefd. Is er iets benoemd van de kaart? Schrijf dan de naam van je klasgenootje erbij.
TIP!: zet een timer aan op het bord om aan te geven hoeveel tijd de leerlingen hebben per ronde.
Na een aantal rondes gaan de leerlingen weer op hun plek zitten, is er iemand die alle vakjes heeft ingevuld? Als leuke aanvulling kun je een paar leerlingen de beurt geven, wat heb je allemaal ontdekt?
Deze werkvorm is ook toe te passen in de standaard verhalenkring, waarbij leerlingen 1 voor 1 hun vakantieverhaal vertellen.

Bij deze werkvorm hoort een invulkaart.
Klik hier om deze te downloaden. 


* Vakantievragen
Bij deze werkvorm komen alle leerlingen klassikaal aan de beurt, maar blijft het verhaal kort omdat er een vraag aan ze gesteld wordt. De leerlingen krijgen 1 voor 1 een vakantievraag, bijvoorbeeld: "Wat is het lekkerste dat je hebt gegeten?" De leerlingen beantwoorden de vraag en dan is de volgende aan de beurt. Bij een aantal leerlingen kun je er natuurlijk wat dieper op ingaan. 

Deze werkvorm is ook leuk om in kleine groepjes te doen! 

Klik hier om de vakantievragen te downloaden. Uitknippen (eventueel lamineren) en klaar!Heb je liever alle werkvormen met uitleg bij elkaar in 1 bestand?
Klik hier voor de bundel of klik op het plaatje hieronder.Klik hier voor werkvormen en downloads voor het weekendpraatje.


Moodboard
Een leuk, simpel en toch creatief knutselidee is het maken van een moodboard. 
Iedere leerlingen krijgt een vel papier waarop zij mogen tekenen, verven, plakken etc. Verzamel wat leuke tijdschriften waar de leerlingen bijvoorbeeld afbeeldingen uit kunnen knippen.
De opdracht luidt als volgt: Verzamelen/teken/schilder zoveel mogelijk dingen op je vel papier die te maken hebben met hoe jij je vakantie beleefd hebt. 


Downloads


Invulblad


Blockposter

Een blockposter is een grote tekening verdeeld in ongeveer 25 A4 tekeningen. Alle leerlingen in de klas werken dus aan dezelfde tekening.